Hormooncosmetica │ Esthetische endocrinologie
Schoonheidshormonen? A.u.b. alleen na een voorafgaande, zorgvuldige hormoonanalyse

Hormooncosmetica  │ Esthetische endocrinologie <br><b>Schoonheidshormonen? A.u.b. alleen na een voorafgaande, zorgvuldige hormoonanalyse </b>

Bij het begin van de overgang is er op grond van een dalende hormoonspiegel sprake van veranderingen van de huid, haren en het figuur. De zogenoemde “hormooncosmetica” kan hierbij helpen.

Het schoonheidsgeheim van de hormonen (Grieks: “hormao” = aanjagen, stimuleren) zit in hun werkingsprincipe: het zijn chemische boodschapperstoffen die onze hele stofwisseling in gang zetten, potente groeifactoren die een opbouwend, verstevigend en deels verjongend effect op de huid hebben. Met name de vrouwelijke geslachtshormonen oestrogeen, progesteron, maar ook androgenen (mannelijke hormonen) die in de eierstokken worden geproduceerd, zijn niet alleen voor de vruchtbaarheid en zwangerschap verantwoordelijk, maar hebben ook een grote invloed op de schoonheid van de huid.
Hoe groot deze invloed is, merken de meeste vrouwen al binnen een tijdsbestek van één maand. Net voor de menstruatie is de teint vaak droog en gevoeliger, maar ook onzuiverder en daarna veelal gladder en stevig. Oestrogenen zijn de bodyguards van onze huid. Ze bewaren het vermogen van de huid om vocht op te slaan, activeren de collageenvorming, verbeteren de doorbloeding en leveren een bijdrage aan de haargroei. Zij zorgen (in samenspel met het mannelijke hormoon) voor de perfecte architectuur van de vetcellen in het bindweefsel. Progesteron, het hormoon dat door het gele lichaam wordt afgegeven, vergroot de vochtafgifte en de veerkracht van de aders en bloedvaten.

Als de hormoonspiegel vanaf een leeftijd van ca. 35 jaar langzaam daalt, wordt het tekort op uiteenlopende manieren merkbaar.

In de opperhuid daalt de productie van de hoornvliescellen en de activiteit van de talgklieren: de biochemische specie die de hoornvliescellen bij elkaar houdt, wordt brozer. Dat is merkbaar aan een ruwe, droge teint. In de dieper liggende lederhuid daalt de hoeveelheid collageen en elastine; de hoeveelheid hyaluronzuur (belangrijk voor het vochtbindende vermogen) neemt af. Tot aan de overgang blijft het collageengehalte weliswaar stabiel, maar daalt hierna razendsnel en neemt per jaar met tot wel vijf procent af: de gezichtscontouren worden slapper en fijne rimpeltjes veranderen in rimpels. In het onderhuidse weefsel vernauwen de bloedvaten zich, de doorbloeding verslechtert. Ook het toniserende effect van het progesteron op de bloedvatwanden neemt af – de teint lijkt minder fris.
De oestrogenen en androgenen die voor cosmetische doeleinden worden gebruikt, lijken sterk op de lichaamseigen hormonen.
“Geen enkele vrouw hoeft deze gevolgen meer als een vast gegeven te accepteren”, aldus het credo van de anti-aging-arts Dr. Andreas Kopp. “Waarom zouden vrouwen drie decennia lang onder de gevolgen van een verminderde hormoonproductie moeten lijden?”
Het recept: zeker geen hormonen in de vorm van pillen of injecties (zoals ongeveer 30 procent van alle vrouwen in de overgang krijgen toegediend), maar hormooncrèmes of -gels. Afhankelijk van het probleem, wordt de oestrogeen- (tegen rimpels) of de androgeendosering (tegen cellulitis) alleen plaatselijk toegepast.
De gebruikte hormonen zijn biotechnologisch gemaakt naar het voorbeeld van de lichaamseigen hormonen. Kunstmatige hormonen of hormonen van dierlijke oorsprong worden niet ingezet. Het idee om in de komende jaren niet steeds weer nieuwe rimpels en slapper wordende contouren te ontdekken, is natuurlijk zeer aanlokkelijk.
Voordat de eerste klodder oestrogeen op de huid mag worden gesmeerd, bepaalt Dr. Kopp echter eerst een nauwkeurige hormoon-status quo.
Een tweemalige bloedafname en een analyse in het laboratorium op de derde of vierde cyclusdag en een week voor begin van de menstruatie bieden hem de gegevens die hij nodig heeft om een individuele concentratie en samenstelling van de hormonen te bepalen.
Elke therapie begint met deze hormoontest inclusief een zorgvuldige analyse.

Wanneer de oestrogeen- en groeihormoonwaarden (eveneens een “jeugdigheidshormoon”) laag zijn, wordt hierin veelal de levensstijl weerspiegeld: te veel stress (verlaagde productie van groeihormonen), te veel nicotine (belemmert de doorbloeding en dus de oestrogeenproductie), ongezonde eetgewoonten – overdag te weinig, 's avonds te veel (groeihormonen kunnen zich 's nachts niet onbelemmerd vormen). “Het zou niet zinvol zijn om in dergelijke gevallen met hormonen aan de slag te gaan”, aldus het open en eerlijke antwoord van de expert.
Serieuze endocrinologen (medische experts op het gebied van hormonen) zijn in de allereerste plaats in staat om de bepaalde hormoonwaarden op de juiste manier te interpreteren.
Pas daarna wordt een dosering bepaald. Ook tijdens de behandeling dient om de twee tot drie maanden een nieuwe hormoonstatus te worden bepaald, zodat op mogelijke veranderingen kan worden gereageerd.
Hormonen als wondermiddel?

“Ik ben al jaren een groot fan van de hormoontherapie, maar alleen als deze individueel op het individu is afgestemd!”, aldus Dr. Kopp.
Zoveel enthousiasme over een paar boodschapperstoffen dient te worden toegelicht: hormonen zijn chemische stoffen die door klieren in het lichaam, zoals de hypofyse, schildklier of eierstokken, worden afgegeven. Zij stimuleren de stofwisseling en zorgen voor celvernieuwing, het welzijn en de schoonheid van het lichaam: ik wil er graag goed uitzien en daar hou ik aan vast! Maar Dr. Kopp is al lang niet meer tevreden met alleen de verstrekking van individueel gedoseerde hormonen.
Na een zorgvuldige anamnese en een meervoudige hormoonanalyse en therapie voelen de vrouwen zich lichamelijk geweldig.

Huid en haren zijn niet droog en niet vet; overmatige haargroei in het gezicht en schaarser wordend hoofdhaar – al deze problemen kunnen worden aangepakt.

“Maar desondanks is het gezicht van de vrouwen al verouderd.
Dit deel van de cosmetische geneeskunde wordt in Duitsland helaas overgeslagen”, aldus de specialist.
In Oostenrijk zijn ze op dat gebied al een heel stuk verder.
Daar werden methoden ontwikkeld om individueel gemixte hormooncrèmes na een dienovereenkomstige voorbehandeling op de betreffende huidlaag aan te brengen zonder dat deze in de bloedsomloop terecht komen.

De samenwerking met een competente apotheker en een goed laboratorium is noodzakelijk.
“Het geheim van het succes ligt in de draagstoffen van de crème. Het is van zeer groot belang dat de apotheker een expert is en zeer nauwkeurig te werk gaat. Ter controle en voor de veiligheid meet ik regelmatig de hormoonconcentratie in het bloed.”